Homico in 40 jaar uitgegroeid tot een stichting van formaat

Winkel in Bosschenhoofd draait volledig op vrijwilligers

BOSSCHENHOOFD – Homico, 40 jaar. De boodschap op de etalageruit van de winkel aan de Pastoor van Breugelstraat 68a in Bosschenhoofd is duidelijk. Hoewel het een hele mijlpaal is, hebben de vrijwilligers besloten er niet al te veel aandacht aan te besteden. Een feestje kost geld. Geld dat de vrijwilligers liever aan de goede doelen besteden. Met dit doel is de stichting 40 jaar geleden ook opgericht en heeft ze zich ontwikkeld tot een begrip in de regio.

Door Tineke van der Borst

De winkel staat vol met allerlei spullen. Keurig gerangschikt liggen bestekken, serviezen maar ook speelgoed en elektronica op de planken. Alles netjes opgepoetst en geprijsd door de vrijwilligers van stichting Homico. Maar ook boeken, langspeelplaten en glaswerk zijn in de winkel aanwezig. Teveel om op te noemen en voor wie op zoek is naar goedkope maar kwalitatief goede spulletjes, zeker de moeite waard om eens rond te snuffelen. Speelgoed dat herinneringen oproept aan lang geleden, alles nog in goede staat, staat tussen hedendaags speelgoed opgesteld. Wekelijks weten vele bezoekers de winkel te vinden. Maar goed ook, want de opbrengsten van de verkoop gaan allemaal naar goede doelen over de gehele wereld. Daarom is de stichting ook steeds op zoek naar goede, bruikbare spullen die nog verkoopwaarde hebben. De vrijwilligers nemen deze spullen graag in en indien nodig worden ze aan huis afgehaald.

Goede doelen
De goede doelen worden door alle vrijwilligers samen beoordeeld. Als een aanvraag binnen komt, moet deze voldoen aan een aantal eisen. Er moet hulp gegeven worden aan de allerarmsten, er moet gewerkt worden aan opbouw tot een menswaardig bestaan, dit moet duidelijk omschreven worden door de aanvrager. En de ontwikkelingswerker moet uit Halderberge of uit bij regio komen. De beoordelingen vinden plaats tijdens de vrijwilligersvergadering en wordt pas gehonoreerd als een meerderheid van de vrijwilligers positief oordeelt. Ook kan gekozen worden voor een gedeeltelijke honorering van een project. Na afloop van een project moet de ontwikkelingswerker zich verantwoorden over de inzet van de middelen, zo houdt de stichting zicht op het project, en weet men zeker dat al het geld gebruikt wordt voor ontwikkelingswerk. Bijzonder aan Homico is dat al het geld dat verdiend wordt met de verkoop van spullen uit de winkel besteed wordt aan goede doelen. Dat dit mogelijk is dankt de stichting aan medevrijwilliger Fré Doomen uit Bosschenhoofd. Hij heeft het pand aan de Pastoor van Breugelstraat geheel belangeloos ter beschikking gesteld aan de stichting.

Basisschool
Tussen Homico en de basisschool Heilig Hart in Bosschenhoofd is in de loop der jaren een goede band ontstaan. Al geruime tijd dragen de communicanten bij aan een speciaal geselecteerd goed doel, meestal in de vorm van een bijdrage aan een project voor kinderen. Dit jaar hebben de leerlingen tijdens de Vastenactie geld ingezameld. Ruim 500 euro is gedoneerd aan Suvadra, een stichting die In Nepal een kindertehuis heeft opgezet voor kinderen met een lichamelijk handicap.

Tijdens de Midzomerfeesten Bosschenhoofd die aankomend weekeinde gehouden worden is de winkel van Homico geopend.

Bron: Halderbergse Bode augustus 2010